Co je SCD
SCD znamená specific carbohydrate diet. Je to jídelníček s vyloučením složitých sacharidů, což je zjednodušeně jídlo bez obvyklých příloh.
Proč s:
Rýži, brambory, těstoviny nebo chleba jíme kvůli složitým sacharidům. Cukrům složených z maličkých molekul, monosacharidů. Jsou to hlavně škroby (a produkt jejich trávení - maltóza). Škroby obsahují všechny obilniny a některé druhy kořenové zeleniny (brambory, batáty, topinambury, maniok)
Tyhle cukry tělo tráví pomalu a tak zanechávají dlouhý pocit sytosti. Mění se na zdroj energie, pomalu zvedají hladinu krevního cukru a pomalu ji nechávají klesnout. Jako základna slouží v tzv. potravinové pyramidě, doporučeném poměru potravin ve zdravém jídelníčku. Jsou na nich založené i neoficiální směry zdravé výživy jako je vegetariánství nebo makrobiotika.
Z výše uvedeného vyplývá, že to má své dobré důvody. Složité sacharidy působí takhle příznivě ale jen pod jednou podmínkou - pokud máme zdravá střeva s fyziologickou mikroflórou. Pokud to tak není, míjí se prospěšné vlastnosti sacharidových jídel účinkem. V těle se děje něco jiného, než by podle učebnic mělo.
Správná chvíle na "proč bez":
Střevní stěna s přemnoženými kmeny nefyziologické mikroflóry trpí povýživou, protože její hlavní zdroj výživy - benefiční mikroflóra (víc tady) - je v menšině. Podvyživené a oslabené jsou i enterocyty - buňky střevní stěny, které dokončují procesy trávení.
Drobné vlásky (mikroklky) na jejich povrchu produkují enzymy zvané disacharidázy. Ty rozkládají složité cukry na jednoduché a připraví je na vstřebání. Rozkládají i mléčný cukr - laktózu a řepný cukr - sacharózu. Nemocné enterocyty tuto schopnost ztrácejí. Cukry se nerozloží, tedy ani nevstřebají. Zůstanou ve střevě a stanou se hlavní potravou pro přemnožené patogenní bakterie, viry, Candidu a jiné kvasinky, které střevní stěně ještě víc ublíží.
Nemocná střevní stěna stojí za alergiemi, za autoimunitními poruchami (ai. záněty, roztroušenou sklerózou, lupénkou), za autismem, depresemi, schizofrenií... za lecčíms. Proč tomu naše klasická medicína nevěnuje pozornost?
Vypadá to na kombinaci: nutriční terapie je neskutečně složitá/zajetý medicínský sytém/neochota pacientů měnit jídelníček.
Dieta SCD
Způsob, jak nevítané, přemnožené kmeny nefyziologických bakterií odříznout od výživy a donutit je odejít, se nabízí sám - přestat jim složité sacharidy posílat.
Dieta SCD je přibližně půlroční přechodné období "bez". Za tu dobu nefyziologické kmeny střevních bakterií vyhladoví, většina odejde jako nevítaný host a moci se ujme zdravá mikroflóra, která je ve střevech doma.
Probiotika
Složité sacharidy vyživují i zdravou mikroflóru, která po dietě bez sacharidů hyne taky. Protože se ale nedá nijak zařídit, aby se složité sacharidy ze snědeného jídla dostaly jen k ní, účel v tomto případě světí prostředky. Proto je součástí téhle diety i užívání probiotik, přípravků, které benefiční mikroflóru obsahují a tak ji do těla průběžně doplňují. Existují ve formě kapslí nebo perorálních roztoků, jako probiotika působí i kvalitní bílé jogurty nebo kvašená zelenina, např. kysané zelí.
Když se střevo zhojí a dobře osídlí, dá se k rýži, těstovinám, chlebu a spol. pomaloučku vracet.
Zapomenutá
Dietní systém SCD je známý přes šedesát let a původně léčil pacienty s různými trávicími problémy jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo celiakie. "Kvůli" celiakii postupně upadla v zapomění.
Diagnóza celiakie kdysi nebyla definována přesně a do této diagnózy byla zahrnuta i další zánětlivá onemocnění střev. Všechny dieta SCD úspěšně vyléčila. Nakonec se ale celiakie definovala jako nesnášenlivost lepku a jako účinný lék byla stanovena bezlepková dieta. SCD, jako zastaralá informace, upadla v zapomnění a přestala se pacientům doporučovat. Do zapomnění upadly i zánětlivé stavy střev, které nezpůsobil lepek. Pravděpodobně existuje velká skupina lidí s diagnózou celiakie, jejichž onemocnění na bezlepkovou dietu nereaguje.
Rodiče a děti
Znovu se jí začala věnovat lékařka Elaine Gottschall, která hledala pomoc pro svou malou dcerku, trpící ulcerózní kolitidou a neurologickými problémy. Po dvou letech na dietě SCD byla holčička naprosto zdravá. Na základě tohoto úspěchu začala dr. Gottschall pomáhat pacientům s ulcerózní kolitidou, Crohnovou chorobou, celiakií, divertikulitidou. Ale jako překvapivý bonus na její léčbu reagovaly nejlépe děti, které kromě trávicích problémů trpěly i vážnými poruchami chování. Autismem, hyperaktivitou, nočními můrami. Roky se věnovala výzkumu biochemického a biologického základu SCD a vydala knihu "Prolomit začarovaný kruh. Uzdravení střev prostřednictvím diety" (Breaking the Vicisous Cycle. Intestinal Health Through Diet).
Její poznatky rozšiřuje další lékařka - matka, která hledala pomoc pro svého autistického syna - Natasha Campbell-McBride. Navzdory tomu, že je autismus považovaný za nevyléčitelný, své dítě uzdravila. Vydala knihu "Syndrom střeva a psychologie" (Gut and Psychology Syndrome) a je to můj zdroj překvapivých informací, kterými se pokouším poslat do háje lékaře i s mou diagnózou autoimunitního onemocnění. :))